Panică la facturi. Prețurile bubuie brusc, începe „distracția”, fix cum ne-au avertizat rușii
Piețele internaționale de energie par să fi luat foc, la propriu, vineri. Prețurile încep să urce, urmând parcă întocmai avertismentul lansat zilele acestea de Gazprom, care a spus că Europa ar putea plăti chiar și 60% în plus pe gazele naturale.
După ce joi cotațiile gazului natural pe piețele externe atinsese un nivel record, vineri șocul scumpirilor a fost reluat. Anul 2022 se transformă într-unul de coșmar pentru piața energiei europene, iar ce e mai rău de-abia la iarnă ar urma să vină.
Vineri, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa. cotaţiile au evoluat cu 0,8%, la 242,99 euro/MWh. Se înregistrează astfel un lung șir de scumpiri. Practic, e a cincea săptămână consecutivă de creştere a preţului gazelor.
Vremea nu e de partea Europei. Ne îngroapă în scumpiri
Specialiștii în Energie vorbesc, practic, despre ghinionul de a avea parte de niște condiții meteo care nu ne ajută deloc în actuala criză energetică. Din contră!
Pe fondul secetei agresive, care numai în România a afectat aproximativ 400.000 de hectare de teren agricol, crește cererea de gaz, iar acolo unde cererea crește, prețul evoluează și el, spune o lege simplă a economiei de piață!
„Vremea anormal de caldă şi secetoasă va multiplica probabil pe termen scurt criza energiei din Europa, reducerea surselor de aprovizionare majorând cererea pentru gaze şi sporind presiunea asupra preţurilor”, susţin analiştii Bloomberg Intelligence.
La rândul său, Confederaţia Industriei Germane (BDI) anunță că seceta persistentă şi nivelul scăzut al râurilor ameninţă securitatea aprovizionării industriei. Conform celor transmise de reprezentanții BDI marți, „Companiile se pregătesc pentru ce este mai rău. Situaţia economică, deja tensionată, devine şi mai gravă”.
Ceea ce se întâmplă acum pare să fie materializarea avertismentelor lansate săptămâna aceasta de gigantul Gazprom, care a avertizat Europa că riscă scumpiri semnificative ale prețului gazelor, chiar și cu 60%, în sezonul rece care urmează.
Prețurile ar putea sări iarna aceasta de 4.000 dolari pe mia de metri cubi, au avertizat rușii.
„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, a transmmis Gazprom.